بسمﷲ الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Sudah berbulan-bulan blog ini tidak dikemas kini atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Syukur dengan izin-Nya hari ini, blog ini dapat juga dikemas kini.
Sudah pasti ramai guru telah mula menjalankan kerja kursus bagi mata pelajaran Ekonomi Rumah Tangga. Pelbagai aspek dan konstruk perlu dinilai dan dijalankan oleh pelajar dengan pemantauan serta tunjuk ajar guru. Bagi mengelakkan berlakunya keciciran bahan yang sepatutnya ada di dalam fail kerja kursus ERT, saya telah membuat senarai semak bagi memudahkan guru dan juga pelajar.
Senarai semak bahan fail kerja kursus adalah seperti berikut:
SENARAI
SEMAK BAHAN KERJA KURSUS
EKONOMI
RUMAH TANGGA
PERKARA
|
ADA
|
TIADA
|
1.
Plan Tindakan
Perlaksanaan Kerja Kursus
|
||
2.
Rekod Penyerahan
|
||
3.
Konstruk &
Aspek yang Ditaksir
|
||
4.
KONSTRUK
1. KEMAHIRAN
AMALI
1.1. Mengambil
Ukuran Badan
-
Laporan Aktiviti
-
Borang Mengambil Ukuran Badan
1.2. Menghasilkan
Pola
-
Laporan Aktiviti
-
Pola Skrit & Blaus
1.3. Menggunting
Fabrik
-
Laporan Aktiviti
1.4. Menjahit
Kelim/Kelepet/Kancing
-
Laporan Aktiviti =
menjahit kelim
= menjahit kelepet
= menjahit kancing
1.5. Menjahit
Garis Leher/Lengan
-
Laporan Aktiviti =
menjahit garis leher
= menjahit lengan padanan rata
1.6. Menjahit
Penghilang Gelembung/Belah
-
Laporan Aktiviti =
menjahit lisu pemadan (penghilang gelembung)
=
menjahit belah zip
2. KEMAHIRAN
KOMUNIKASI
2.1. Menyediarekod
kerja jahitan
-
Laporan aktiviti
-
Contoh fabrik yang digunakan
-
Stail ciri pakaian
-
Pandangan hadapan dan belakang pakaian
-
Cara menyusun pola di atas fabrik (2
gambar)
-
Langkah menjahit
-
Proses menjahit
-
Kelim belah kangkung
-
Belah slit berlapik
-
Proses menyedia kelepet melengkung
-
Lengan padanan rata
-
Lisu pemadan cengkung
-
Belah berzip
-
Proses mengemas zip
-
Menyedia kelepet lurus
-
Menjahit cangkuk dan palang
2.2. Menyampai
maklumat secara lisan
-
Laporan aktiviti
3. KEMAHIRAN
MENGORGANISASI
3.1. Merancang
Kerja Amali Masakan
-
Laporan aktiviti (minum teh &
kaedah memasak)
-
Borang perancangan menu
-
Borang bahan basah, bahan kering
-
Pengiraan kos
-
Borang susunan kerja
3.2. Melaksana
Kerja Amali Masakan
-
Laporan aktiviti
3.3. Menghidang
-
Laporan aktiviti
4. KEMAHIRAN
KUANTITATIF
4.1. Mengira
Kos (Projek Jahitan)
-
Laporan Aktiviti
-
Pengiraan kos bahan, upah, sampingan
dan kos projek
4.2. Mengira
Nilai Tenaga
-
Laporan Aktiviti
-
Pengiraan nilai tenaga
5. KEMAHIRAN
MENGGUNA TEKNOLOGI
5.1. Mengguna
Alat Penjimat Masa
-
Laporan Aktiviti
5.2. Menjaga
Alat Penjimat Masa
-
Laporan Aktiviti
-
Penjagaan Alat Penjimat Masa
|
No comments:
Post a Comment